top of page
ORTOPEDINEN OSTEOPATIA

Ortopedinen osteopaatti on manuaaliterapeutti joka tutkii, hoitaa manuaalisesti ja antaa työkalut ennaltaehkäistä kehon kiputiloja mm. ohjaamalla kuntouttavia harjoitteita. Osteopaatin hoidossa vaivan syyn selvittäminen on keskeistä, sillä pelkkä oireen hoitaminen ei ole pitkäjänteistä. Lähes yhtä tärkeää on jatkohoidon tarpeen tunnistaminen.

Ortopedinen osteopaatti tutkii ja hoitaa mm.

  • pitkittynyttä, arkea haittaavaa kipua

  • selkärangan kiputiloja

  • päänsärkyä ja huimausta

  • purentalihasten ja leukanivelen kiputiloja

  • työperäisiä lihaskipuja

  • raskausajan tuki- ja liikuntaelinvaivoja

  • välilevyperäisiä oireita

  • liikevajautta esimerkiksi olkapäässä tai lonkissa

 

Kipu on aina yksilöllistä. Siksipä kivun hoitokin on yksilöllistä. Vastaanotolla 

osteopaatti valitsee hoitotekniikan aina yksilöllisesti haastattelun, oirekuvauksen ja tutkimisen perusteella. Mitään tiettyä hoitokaavaa ei siten ole olemassa.

 

Hoidossa käytetään manuaaliterapian tekniikoita kuten nivelten liikehoitoa, triggerkäsittelyä, hierontaa, manipulaatiota, akuneulausta tai näiden yhdistelmiä. Yksilöllisellä, terapeuttisella harjoittelulla vaivan omahoito käsittelyiden jälkeen on mielekkäämpää ja se on myös vaivojen ennaltaehkäisyn kannalta olennaista. Terapeuttisen harjoittelun ohjaaminen on täten tärkeä osa osteopaattista hoitokokonaisuutta. 

Osteopaatille voit hakeutua myös raskausaikana ja heti sen jälkeen. Hoito lievittää stressiä, jolloin myös lihaskivut voivat helpottua. Täten raskauden tuomiin kehon muutoksiin on helpompi adaptoitua. Hoidossa käytetään miellyttäviä tekniikoita kehoa kuunnellen. Äidin halutessa käydään läpi raskausajan liikeharjoituksia.

Suomessa Ortopedinen osteopaatti on virallinen, Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattilainen. Ortopediseksi Osteopaatiksi opiskellaan neljä vuotta ja pohjakoulutuksena vaaditaan terveydenalan perustutkinto. Ortopedinen osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntija, joka omaa laajan ihmisen anatomian ja fysiologian tuntemuksen. Osteopaatti hallitsee lisäksi sekä ääreis- että keskushermoston toiminnan, patofysiologiset tilat ja käyttää osaamistaan erotusdiagnostisessa tutkimisessa vaivan selvittämiseksi. Lisäksi osteopaatti osaa ottaa huomioon eri ikäisten ihmisten työ- ja urheiluperäiset tuki- ja liikuntaelinvaivat. 

Osteopaatille et tarvitse lääkärin lähetettä. Mikäli Sinulla on aiempia lääkärilausuntoja, voit ottaa ne mukaasi ensimmäiselle käynnille. 

Osteopaatti Jenni Kangas ©

bottom of page